PeriFeria Festival 2017

interventions, installations, talks, guided tours, 2017


Voor de derde editie van het festival in september 2017 slaat City3 met PeriFeria haar tenten op in de westrand van en rond Brussel. Verspreid over de hele maand september vinden op 10 locaties 10 dagen van collectieve herbestemming plaats. Samen met bewoners en lokale verenigingen, ontwerpers en onderzoekers, kunstenaars en creatieven zorgt City3 voor workshops, rondleidingen, artistieke ingrepen en spektakel en animatie op maat, gebaseerd op de aanwezige know-how en verbeelding.

Een greep uit het programma:

Het Berlijnse collectief constructLab strijkt neer in Neerpede om er via een collectief creatief hands-on bouwproces een tijdelijke structuur op maat van de Brusselse periferie te maken.
Samen met Breicabine trekt PeriFeria een breikaravaan op gang. Een nomadisch gezelschap van schapen, wol- en brei-liefhebbers gaat op zoek naar de Schapenweg, een historische transhumance die door de westrand van Brussel liep, om er te peilen naar de actuele waarde van schapenteelt, wolproductie en een artisanale textiel-nijverheid in het Brusselse en de Rand.
De architecten en stedenbouwkundigen van Agence TER, Bruit du Frigo, bureau Omgeving, Pool is Cool en Coloco brengen met rondleidingen en lezingen de ruimtelijke uitdagingen in de rand in kaart, en geven inzage in de oplossingen die zij in petto hebben.
Ook de lokale expertise wordt naar waarde geschat: PeriFeria gaat op bezoek bij zenneLab in Broek, GRNS in Strombeek en RotondeBXL in Laken, viert mee op Feest in het Landschap en de Dag van de Architectuur en gaat poolshoogte nemen in CC Strombeek en Westrand. De fantasierijke architecten van WAUW knutselen samen met kinderen uit de Westrand de WauWtostrade, een 20-meterslange maquette van een met sprankelende verbeelding heraangelegde ring rond Brussel.
Het kunstenaarscollectief That Might Be Right verkent al wandelend de administratieve grens van Brussel met Vlaanderen en brengt hun perspectieven en ervaringen samen in een video-installatie. Taalsocioloog Rudi Janssens gaat in een UPV-lezing dieper in op de migratiestromen tussen Brussel en de Vlaamse Rand.
De speelse beeldkunstenaars van O.S.T. nodigen met (L)OST in PeriFeria uit voor een reeks creatieve exploraties om samen de verrassende landschappen van de Brusselse periferie te ontdekken.
Zinderling, Productions en zonen, Pool is Cool, professeur postérieur en Collective “?” maken op hun beurt werk van een pseudo-sportieve perifere finale in stijl met als motto Brussels Goes Olympic 2058 !

Het volledig programma van het PeriFeria Festival 2017 vindt u op www.periferiafestival.be